آهن پرایس: روز دوشنبه در ابتدای روز روند بازار آهن و فولاد در برخی حوزهها کمی ثابت بود اما کماکان نوسانات افزایشی تداوم داشت و تغییر نرخ ارز در بورس کالا شکل گرفت. بازار ارز نیز همچنان با حفظ روند افزایشی و ثبت رکوردهای تاریخی روند صعودی دارد و در پایان روز دوشنبه در بازار آزاد حدود ۴۱ هزار و ۵۲۰ تومان معامله شد.
بررسی نوسانات بازار آهن
بازار میلگرد در ابتدای روز کمی ثبات داشت اما در اواسط روز تغییر نرخ ارز در بورس کالا رخ داد و نوسانات افزایشی شدت گرفت و هر کیلوگرم قیمت میلگرد آجدار حدود ۵۰ الی ۳۰۰ تومان افزایش یافت. قیمت میلگرد ۱۴ ذوب آهن اصفهان در یک ماه اخیر با افزایش حدود ۳ هزار تومانی همراه بود به طوری که در ابتدای ماه پیش حدود ۱۵ هزار و ۵۰ تومان اعلام قیمت شد اما اکنون حدود ۱۹ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام میشود.
قیمت روز ورق سیاه نیز افزایش ۲۰۰ الی ۹۰۰ تومانی داشت و در کنار ثبات قیمت در چند کارخانه، قیمت ورق گالوانیزه، روغنی و رنگی هم با افزایش ۵۰۰ تومانی توأم بود. قیمت ورق آهن فولاد مبارکه ضخامت ۲ میلیمتر در یک ماه اخیر از ۲۱ هزار و ۸۵۰ تومان به ۲۷ هزار و ۹۰۰ تومان افزایش یافت. قیمت نبشی و ناودانی هم در چند کارخانه افزایش ۱۰۰ الی ۲۰۰ تومانی داشت و در چند کارخانه هم ثابت بود.
قیمت روز تیرآهن در برخی کارخانهها افزایش ۱۰ الی ۱۰۰ هزار تومانی داشت و برخی مبادی فروش نیز بدون تغییر قیمت محصولات خود را عرضه کردند. قیمت هر شاخه تیرآهن سایز ۱۴ ذوبی نیز در یک ماه گذشته از ۲ میلیون ۸۵۰ هزار تومان به ۳ میلیون و ۹۰ تومان افزایش یافته است.
قیمت قوطی آهن در اکثر کارخانهها روز دوشنبه نیز افزایش ۱۰۰ الی ۵۰۰ تومانی داشت؛ قیمت پروفیل ساختمانی ضخامت ۲ میلیمتر کارخانه صابری در یک ما گذشته از ۲۲ هزار و ۷۰۰ تومان به ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافته است. نرخ لوله گازی، مبلی، صنعتی و انواع لولهها نیز روز دوشنبه عمدتا با افزایش ۱۰۰ الی ۵۰۰ تومانی همراه بودند.
گزارشها از بورس کالای روز دوشنبه حاکی است که حدود ۹۵ هزار و ۳۷۵ تن محصول فولادی به فروش رسید که معادل ۸۹/۷ درصد از کل محصول عرضه شده بود. در همین میان حدود ۹۰ هزار و ۱۲۵ تن شمش بلوم نیز به طور کامل به فروش رسید که نرخ نهایی آن ۱۵ هزار و ۷۲۱ تومان اعلام شد.
از آنجایی که شمش عرضه شده به طور کامل معامله شد روند رو به ثبات بازار آهن را مجددا برآشفت و قیمتها صعودی شد از طرفی دیگرنرخ تورم، کمبود مواد اولیه و انرژی و نیز رشد نرخ دلار آتش افزایش قیمتها را شعلهورتر کرد، بنابراین در چنین شرایطی شاهد افت میزان معاملات و کاهش روزانه تقاضا و قدرت خرید مردم هستیم به همه این فاکتورها میتوان بخشنامه جدید را نیز اضافه کرد که به زودی اثرات آن نمایان خواهد شد.
امروز نیز حدود ۲۰۵ هزار و ۲۴۶ تن میلگرد، تیرآهن، ناودانی، نبشی، ورق گالوانیزه G عرضه میشود که از این میزان حدود ۱۷۱ هزار و ۷۷۸ تن به میلگرد اختصاص دارد که نرخ آن حدود ۱۷ هزار و ۹۷۹ تومان اعلام شده که بیانگر افزایش ۵/۸ درصدی نرخ این محصول در مقایسه با آخرین عرضه است.
تعیین نرخ ارز رسمی از نیما تا ارز توافقی
آنچه که از اخبار و گزارشها شنیده میشود اخیرا بورس کالا بخشنامهای مبنی بر تغییر محاسبه ارز برای نرخ پایه مصولات عرضه شده از ارز نیمایی تا ارز توافقی به شرکتهای عرضهکننده محصولات ابلاغ کرده است. با توجه به این ابلاغیه پیشبینی میشود شوک بزرگی در نرخ پایه محصولات ایجاد خواهد که اثر آن در عرضههای هفته آتی بورس کالا نمایان خواهد شد. شنیده میشود تغییر نرخ ارز محاسباتی بورس کالا به افزایش ۳۰ درصدی نرخ پایه منجر خواهد شد و در صورت افزایش ۳۰ درصدی نرخ مواد اولیه باید در انتظار شوک عظیمی در صنعت کشور باشیم.
امیر صباغ مدیر اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری ایمیدرو معتقد است اعلام قیمت پایه عرضهکننده از نیما به توافقی جهش قیمت پایه معاملات مواد اولیه را در پی خواهد داشت که در اقتصاد کلان کشور نیز تأثیر چشمگیری دارد. این امر موجب افزایش سودآوری شرکتهای بورسی و همچنین افزایش قابل ملاحظه شاخص بورس و سهام شرکتها خواهد شد. همچنین سرمایه را از بازارهای نقدشونده مانند ارز و طلا به بورس سوق خواهد داد و در کوتاه مدت و میان مدت به تعدیل نرخ دلار منجر خواهد شد.
اما این بخشنامه معایبی نیز دارد که از جمله آنها میتوان به کاهش تولید ناشی از کاهش میزان و تناژ صادرات محصولات نهایی فولاد اشاره کرد. همچنین برخلاف مصوبه دو هفته گذشته دولت که براساس آن بازگشت صد درصدی ارز صادرکنندگان با نرخ نیما بوده و به افت تولید منجر میشود، بنابراین خرید مواد اولیه با دلار ۳۶ هزار و ۷۰۰ تومانی و فروش محصول با دلار ۲۹ هزار و ۲۰۰ تومانی برای فولادیها بهصرفه نیست بنابراین صادرات نیز کاهش خواهد یافت.
از انجایی که با کمبود قابل توجهی در بخش انرژی مواجه هستیم برخی محصولات افت تولید چشمگیری دارند، با این حساب افزایش نرخ پایه به افزایش نرخ کشف شده منتهی خواهد شد که در شاخص تورم تولیدکننده و مصرفکننده اثرگذار خواهد بود. در واقع میتوان چنین گفت که این امر به افزایش سوددهی شرکتها منجر خواهد شد اما متقابلا به افزایش قیمت محصولات تولیدشده منتهی میشود. از طرفی دیگر افزایش نرخ پایه مواد اولیه صنایع نیاز این واحدها را به تسهیلات بانکی و سرمایه را بیشتر خواهد کرد که بهظاهر تأمین این تسهیلات برای بانکها میسر نیست و نهایتا قدرت خرید مشتری را نیز نباید نادیده گرفت.
از اثرات میان مدت این بخشنامه میتوان به کاهش عرضه ارز در نیما و تبدیل بازار متشکل ارزی کشور به نهاد اصلی تأمینکننده ارز واردات اشاره کرد. گفتنی است براساس این ابلاغیه بورس کالا، پس از این مبنای نرخ حواله دلار توافقی بازار متشکل ارزی خواهد بود که در حال حاضر نیز بیش از ۳۰ هزار تومان اعلام قیمت میشود. به عنوان نمونه اگر ورق فولاد مبارکه براساس فرمول نرخ حواله دلار نیمایی ضرب در نرخ صادراتی در بورس کالا عرضه میشد، پس از این براساس نرخ توافقی بازار متشکل ارزی عرضه خواهد شد که رقم آن افزایش خواهد یافت.
از آنجایی که در دو هفته اخیر شمش بلوم در بازار داخلی با دلار ۳۳ الی ۳۴ هزار تومانی معامله شد، در واقع میتوان گفت که این برنامه با حذف سقف برای فولادیها بهنوعی عملی شده بود و با این ابلاغیه دلار قیمت پایین برای این گروهها حذف شد که قدمی بود برای تک نرخی کردن بازار ارز که توسط بازارساز عملی شد. با این حال باید منتظر ماند تا ببینیم نتیجه این اخبار غیرمنتظره و تصمیمات یکشبه بورس کالا در بازار به کجا منتهی خواهد شد و چه اثرات و تبعاتی را در پی خواهد داشت.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0
تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.